coachlife.blogg.se

Delar med mig av mitt liv som pappa, äkta make och skridskotränare.

24-timmars fasta & kost

Kategori: Allmänt

Igår kväll intog jag min sista måltid för en period på 24-timmar. Så tills dagens middag lever jag på kaffe, the & vatten. En fasteperiod som går under titeln 24-timmars fasta. 

Jag har sedan i höstas provat en kost som är en mix av LCHF & Paleobaserad mat. Jag som en del andra har varit skeptisk mot att äta fet mat, men det handlar om att välja produkter med rätt sorts fett & inte sleva i mig flera lite grädde eller fettsvålen på köttet. För min del var det egentligen att äta mer avokado & använda smör (ej margarin) eller kokosfett. Svårare än så behöver det inte vara. I tillägg till det så har intaget av kolhydrater minskat, dvs den traditionella pastan är utbytt & skulle det vara så att vi familjen & framförallt barnen önskar pasta så kör vi på bön eller glutenfri pasta. Jag vill inte säga att jag är en slav under denna form av kost, klart att en enkel & vanlig människa som jag också drar i mig något som är sött &  innehåller kolhydrater. Men större delar av det som jag & min familj äter är mer betoning på ett minskat kolhydratintag & minskat intag av gluten. Mina frukostar som tidigare bestod av mackor & kaffe eller någon sorts müsli är nu utbytt till rätter som består av ägg som ex omelett eller äggröra med grönsaker till. Skulle suget av bröd infinna sig så bakar som oftast min fru glutenfritt bröd, likaså går smoothiemaskinen på högvarv.

Resultatet så här långt är att jag känner att kroppen & framförallt huvudet mår bättre. Peppar peppar men jag har hållt mig frisk under hela hösten & vintern. Kanske jag har haft tur eller så kan det bero på kosten? Två av mina tre barn som går på förskola har också varit helt friska under hela hösten & miljön i förskolan brukar vara känd för en smaskig bakteriespidning. Mitt tredje barn ammar & äter småportioner av hemlagad mat & har varit helt frisk sedan födsel. 

Våra måltider är enkla & bygger på rutiner samt att vi har bestämt en huvudråvara som går igenom alla veckor & i tillägg så gör vi en sallad som även kan innehålla frukt eller bär alternativt rotfrukter. Barnen gillar som oftast delar av salladen & ibland får de även ris, potatis eller glutenfri pasta till. 

Måndagar: Kött (ekologiskt & helst köpt på en gård i närheten där vi bor). Det kostar lite mer men smaken är betydligt godare & sen har vi alltid över till helgen.

Tisdagar: Majskyckling

Onsdagar: Glutenfri alt bönpasta & hemlagad sås

Torsdagar: Soppa (grönsak/fisk/kött)

Fredagar: Fisk eller annat gott från havet

Lördagar & Söndagar: Eventuella rester eller så lyxar vi till det med tacos med vanliga salladsblad som ersätter tacoskal. Okej barnen gillar skalen & tycker det är spännande att lägga i en massa gott i dom. Eller så blir det pizza där degen består av en kesoblandningen & ja man kan göra deg utan mjöl. Eller så blir det något annat som faller oss på läppen. Just det, det kan hända att det slinker ner något glas vin eller öl till helgen.

Nu är min fru helt fantastisk på att hitta recept & jag försöker bistå när jag väl är hemma. Med tanke på att jag reser väldigt mycket i mitt jobb, så får man mixa ihop det som finns & erbjuds. Till mina aktiva som jag jobbar till vardags med försöker jag påminna om att äta en varierad kost med bra kvalite. Nu bor de flesta hemma & får det som föräldrarna erbjuder. Men vill man hålla sig frisk & få ut maximalt i träning så finns det mycket att göra med kosten.

Några personer som inspirerat mig att testa denna kost är Jonas Colting som jag dessutom haft möjlighet att lyssna på & prata med i samband med hans föreläsning om kost & hälsa. Otroligt inspirerande & bidragande att söka egen fakta kring området. Johan Röjler är kanske smoothiegurun i min vänskapskrets som är specieliserad på gröna smoothies. Min fru Helen som söker & letar recept samt lagar helt fantastisk mat.

Vill du läsa mer om det jag berört? 

- Under vårt tak: Paleo & LCHF recept

- Jonas Colting blogg:

- Jonas Colting podd:

- Tim Noakes Twitter:

Detta är ett steg i att leva ett litet mer hälsosammare liv & kanske att detta kan inspirera ifall du vill testa något "nytt"?