coachlife.blogg.se

Delar med mig av mitt liv som pappa, äkta make och skridskotränare.

Dags att ta farväl

Kategori: Allmänt

Tiden är kommen & det är dags att lämna USA. Jag ser väldigt mycket fram emot att få komma hem & vara med min familj igen. Det "andra" livet väntar & det gäller att vara skärpt när steget in dit ska tas. Att gnälla över jetlag mm vet jag inte kommer att bita, så "shut up n' go" mentaliteten får det bli.
Tiden här över har varit helt fantastiskt! David gjorde sitt jobb till 100% & framtiden ser bra ut. Nu kan jag säga att hans resultat baseras på tålamod, tålamod & tålamod samt bra träning. Känns som jag sagt det för många gånger nu men som hans sista 2år har sett ut ur träningssynvinkel så är det ett lite magiskt att vi nu står med 1 bra försäsong & tider som är i klart rätt riktning. Får David fortsätta vara hel & frisk så kommer ytterligare steg tas mot kommande tävlingar & säsonger. Jag är så otroligt stolt & glad över hans prestationer. Nu ska detta njutas genom en lång flygning hemåt. 
Jag ser fram emot att komma hem, vara med barnen, Helen, släkt, vänner & övriga i träningsgruppen. Ni är saknade!
Over n' Out

Salt Lake City

Kategori: Allmänt



Världscup 2 startar om två dagar och jag ser fram emot tävlingarna. Salt Lake brukar bjuda på en väldigt snabb is & det är som oftas en intern uppgörelse mellan Calgary & Salt Lake vem som har den snabbaste isen på jorden. I Calgary noterades tre nya världsrekord & troligtvis kommer det att noterad nya här i Salt Lake. Det som skiljer Salt Lake mot Calgary är att man i Calgary har en helhets lösning med Universitet kopplat till skridskobanan. Likaså erbjuder Calgary "Oval program" vilket innebär att man som åkare har möjlighet att köpa sig en plats i en träningsgrupp och därmed träna under bra förhållanden och då även studera. Tidigare har svenska åkare valt den lösningen.

Något som känns oroväckande är det som har hänt & händer i Paris just nu. Alla vet vad USA blev utsatta för den 9/11 och USA finns som oftas med i sammanhanget när något annat land har blivit utsatt för liknande händelser. Igår kväll (lokal tid) fick ett plan mellan LA-Paris gå ner i Salt Lake för en extra säkerhetskontroll av planet. Säkerheten kommer garanteras att trappas upp i samband med tävlingarna & här känns det som aldrig lämnar något åt slumpen. Är jag rädd? Nej, jag har tilltro till säkerheten precis som jag hade i samband med OS i Sotji 2014. Jag hoppas dock att allt ont som sker just nu får ett slut, så att folk runt om i världen inte behöver utsättas för mer skräck.
Vi ses!



Seattle

Kategori: Allmänt

Har lämnat Calgary & befinner mig nu på helig mark. Seattle. Staden som är hemmet för den klassiska grungemusiken. Band som Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden & Alice in Chains kommer här ifrån. Det tråkiga är att jag är inne på flygplatsen & kan därför inte ge mig ut på stan. Det får bli att lyssna på Pearl Jam istället. Mitt tips är bla:
- Jeremy
- Nothinghman
- Better man
- Sirens
- Alive
Finns mycket mer att lyssna på. 

Nu är det snart dax för boarding till Salt Lake City & världscup 2. Hur gick det i Calgary? Fantastiskt! Jag tror på nya framgångar i SLC.

Kör hårt!



X

Kategori: Allmänt

Fick ett sms av X
Ringde upp X
Blev väldigt glad efter samtalet med X

Jag pratade inte med mitt X

Bra dag på isen & spikmattan

Kategori: Allmänt

Idag söndag gjorde David 5 x 500m där fokuset skulle vara avslappning i åkningen & sätta samtliga ingångar med perfektion. Hemma på europa-is så brukar vi trycka på lite extra för göra 28"/varv. Idag skulle intensiteten inte vara prioriterad utan enbart fokus på tekniska saker. Rent åkmässigt såg det ut som en klassisk inåkning men stoppuret visade varvtider mellan 28,4-28,8"/varv. Likaså utförde David de tekniska detaljerna på ett perfekt sätt. Jag tror att kombinationen av en pigg David & med en utav världens snabbaste isar passar bra just nu. 

Eftermiddagens pass innefattade 3x10' tröskelintervall på cykel. Denna dag kan klassas som den första dagen där David fick svettas lite, iallafall på cykeln. Varför vi väntar med att trycka på är för att ge krippen en bra möjlighet att acklimatisera sig med höjden.

Kommand vecka innefattar 1 pass styrka, 1 pass cykel (distans/låg intensivt), 1 pass tempo på is & race prepp. På fredag startar årets första världscup då David kör 500m följt av 1000m (lördag) & 1500m (söndag). Hoppas på en bra kommande vecka.

Mellan träningar så blir det en del pappers & planeringsarbete samt tid för lite egenträning. Just nu är det corestyrka & yoga som gäller för mig. För att verkligen finna en bra avslappning så använder jag mig av min spikmatta. Spikmattan ger mig även en bra möjlighet att praktisera meditation. Det gör förjäkla ont att lägga sig på mattan & ta sig upp från den, men däremellan är det bara att slappna av & "andas ut" smärtan. Ibland har det hänt att jag somnat på den. Det kanske låter lite mumbo-jumbo men för mig fungerar det fint.

Ha de gott!
Mattias

Boktips

Kategori: Allmänt


Det tog mig cirka 4 år att öppna en bok & börja läsa. Varför så lång tid? Efter min senaste examen från Lärarutbildningen på Göteborgs Universitet var jag helt slut i huvudet & lovade mig själv att inte öppna en bok på många år. Jag anser att jag uppnått det målet, om man nu kan anse att det är ett mål? Helt sant kanske det inte är med tanke på att jag har läst en hel del barnböcker för mina söner, vilket fyller ett syfte för både barnen & mig. Men ur ett helt & hållet egoistiskt perspektiv har jag inte ägnat mycket tid åt läsning. 

De två senaste böckerna som jag läst är biografin om Steve Jobs & Björn Ferrys bok Ferry Tale. Boken om Jobs är en tjock bok som var väldigt tung i början, inte bara tung att hålla utan själva innehållet. Men efter att läst ut boken så var helheten väldigt bra. Mycket intressant fakta om hur Apple startade, Jobs filosofi av kombinationen med design, teknik & utveckla fantastiska produkter. Jobs var en otroligt kreativ konstnär som såg sig själv som en hippie & ställde stora krav på sina medarbetare. Gillar man Apple & är intresserad av ledarskap så rekommenderar jag boken.

Ferry Tales påminde mig stundtals av Ulf Lundells Frukost på en främmande planet. Korta kapitel med intressant innehåll. Björn berättar ur ett dagboksperspektiv om hur han levde sitt liv som elitidrottare, pappa & sambo. Björn är väldigt öppen med sitt privatliv, möten & dialoger med andra människor. Det märks att Björn verkligen uppskattar sitt hem & närmiljö. Är man själv elitidrottare eller befinner sig inom elitmiljön så är boken verkligen värd att läsa. Man finner ut hur mycket träning som krävs, att uppoffra mycket för att göra sin satsning & framförallt hur viktigt det är med rätt inställning till elitidrott. Boken är väldigt rolig att läsa & personligen är jag stolt & uppskattar att just jag blev omnämnd i boken. Om du läser boken & kommer till sidan som berör spänsthopp i skridskoställning med skridskotränaren, då vet du vem det är som ger instruktionerna i övningarna.

Just nu läser jag om Familjen Kennedy. Har dock inte kommit så långt i boken, men så här långt är den väldigt intressant. Kan inte säga att jag har så mycket fakta om familjen förutom att delar av familjemedlemmarna har blivit utsatta otroliga tråkigheter. Eventuellt blir det en summering längre fram. Innan dess tänkte jag också läsa boken om Magnus Hedman När ljuset släckts. Tror den kan vara intressant.

Jag är inne i någon sorts träsk med självbiografi/fakta böcker. Jag vill ha fakta om sanna historier och händelser. Böcker som berör fantasyområdet överlämnar jag till min fru. Det är hennes verktygslåda.

Har du tips på intressanta böcker som berör mitt område så får ni gärna höra av dig till mig.

Vänder blad & läser vidare
Mattias

Canada

Kategori: Allmänt


Calgary är platsen just nu.
Status:
Lagom kallt
Snabb is
En glad & pigg David
Jetlag
Röda ögon
Detta kommer att bli ett nytt & spännande äventyr 




Övernattning i Frankfurt

Kategori: Allmänt

Då var det dax igen. Världscupen är snart igång & säsongen bjuder på Calgary & Salt Lake City som premiär. Precis som säsongen 13/14 så blev resan inte som jag tänkt mig. Med tanke på Lufthansas pågående strejk så tog jag det säkra för det motsatta & bokade om biljetten med utresa idag (torsdag) istället. Resan var planerad ut från Landvetter till Frankfurt tidigt fredag morgon. Å med tanke på strejken så var det inte säkert att planet skulle lyfta, så valet var enkelt enligt min resebokare Micke:
 - Dra på torsdag istället så kommer du iallafall med planet till Calgary som lyfter på fredag.
Sagt & gjort så nu ligger jag i min säng i Frankfurt med väntan att åka till Canada i morgon. Nu ser jag att timmen är sen vilket innebär att jag åker redan idag!! Måste nog sova.
David reste redan i måndags så han är på säker mark.
Vad väntar i Canada & USA? Precis som säsongen 13/14. Åka så fort som möjligt  & förhoppningsvis leder det till nya framgångar & möjligheter att även tävla Distans-VM. David har haft en bra uppbyggnadsperiod men tyvärr dragits med några sjukdagar i slutet av oktober. Förhoppningsvis är all skit ute ur kroppen nu & jag hoppas på en frisk David under november månad. Han behöver det med tanke på hans tidigare år med twar & utmattade smalben ala compartment syndrome. Han visade fina resultat i början av oktober vilket var viktigt både för honom & mej. Lite mer arbetsro & planering för november & december. Så förhoppningvis är all "skit" ur hans kropp nu & vi kan blicka mot nästa helgen då tävlingen avgörs.
Jag Har ett mål att försöka uppdatera min blogg mer frekvent & ett inlägg varje dag kan vara ett rimligt mål. Följ med så märker du.
BTW Hur firade du Halloween? Själv är jag inte så mycket för denna sk högtid, men 2 av mina söner verkade gilla den.

Bhuuu!!